lauantai 4. lokakuuta 2014

Vanilja-vadelmapullat


Kansallisen korvapuustipäivän kunniaksi PULLAA!!!! :D Vierailin monta vuotta sitten erään hyvän ystäväni luona, joka oli tehnyt pullapitkoa. Hän oli tehnyt pitkon keskelle vaniljakreemin ja se oli NIIN hyvää, että pyysin häneltä ohjeen tuohon ihanaan kreemiin. Ja siitä lähtien olen melkeinpä aina tehnyt tällä samalla ohjeella pullaa, koska sitä ei vaan voita mikään! Teen nykyään pullataikinan yleiskoneella, koska se vaan on yksinkertaisesti niin helppoa, mutta yhtä hyvin voi tehdä käsinkin.

                                                                Vanilja-vadelmapullat

Pullataikina
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 muna
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
noin 1 1/2 litraa vehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia

Vaniljakreemi
1 dl vispikermaa
1 dl maitoa
2 keltuaista
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita mukaan muna, sokeri, suola, kardemumma sekä sulatettu voi. Lisää osa jauhoista ja lisäile jauhoja pikkuhiljaa, kunnes se on mukavan pehmeää ja irtoaa reunoilta. Taikina on valmis, kun kastat kätesi jauhoihin ja otat taikinasta pienen palan ja venytät sitä sormiesi välissä, jolloin se joustaa, eikä katkea. Silloin sitko on hyvä. Vehnäjauhojen määrä tässä ohjeessä on suuntaa-antava, koska minullakin se määrä vaihtelee joka kerta. Jätä taikina liinan alle kohoamaan ja siirry tekemään kreemi.

Mittaa kattilaan kerma, maito, keltuaiset, jauhot, vaniljasokeri ja sokeri. Ota metallinen vispilä ja laita liedelle kuumenemaan keskilämmölle. Sekoita koko ajan, kunnes sekoituksesta johtuva maitovaahto katoaa ja kreemi on mukavan paksua ja nosta liedeltä. Kreemi paksuuntuu vielä jäähtyessään hieman.
                                         








Kun taikina on kohonnut, pyöritä normaaleja pyöreitä pullia pellille ja anna kohota. Pulla on kohonnut, kun sormella painaessasi taikina palautuu, eikä jää lommolle. Paina jauhotetulla juomalasilla keskelle pullaa kuoppa. Voitele kananmunalla sen jälkeen ja lisää kuoppaan vaniljakreemiä n.1 tl / pulla sekä jäisiä vadelmia. Ripottele lopuksi raesokeria ja paista 200 asteessa noin 10-15 minuuttia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti